Kvinnor och barn kan väl inte styra…..

10 september, 2009 av Anders Falk Lämna en kommentar »

<![CDATA[I veckan träffade jag två japanska kvinnor från Okinawa på besök i Sverige. De var glada över valresultatet. Äntligen förlorade det patriarkala och nästan ständigt styrande partiet Liberaldemokraterna makten. De var osäkra på vad det kommer att innebära men arrogansen från de gamla makthavarna är stor.

De har redan helt klart för sig att detta kommer att bli ett fiasko: Kvinnor och barn kan väl inte styra Japan hävdar de. Barn kanske du undrar, ja så kallar de, de tidigare makthavarna, de unga Japaner som tröttnat på deras styre.

De berättade också att valdeltagandet är lågt i Japan under 50 procent Men också hur LPD bygg sitt långa maktinnehav. Ett system som varit vanligt i Japan men som nu luckras upp har varit livstidsanställning. Man har varit garanterad ett jobb tills man blir 60.
Industriägarna har haft täta band till LDP. Från arbetsplatserna har det bussats till gemensam förvalsröstning där alla anställda och även deras familjer har förväntats rösta på LDP. Trycket har varit stort och de flesta inte vågat göra annat. Ja så demokratiskt låter inte detta precis.

Vad är den viktigaste frågan för Japans kvinnor, undrar jag?
Att våga föda barn blir svaret. Det föds få barn i Japan, 1,2 per kvinna. Det är nästan omöjligt att ha barn och förvärvsarbete. De kommunala barnomsorgsplatserna är få, de privata dåliga och dyra. Det finns inte en fungerande sjukförsäkring, det är som i USA säger de.

Idag är många unga japaner arbetslösa, de har inte råd att bilda familj och skaffa barn.
Det behövs mycket kvinnokamp i Japan och sitter borgarna kvar ytterligare en period så vete tusan hur det blir här.

]]>

Annonser

Kommentera